ETIOPIE Birbirsa

Kód: 230
309 Kč 276 Kč bez DPH
Vyprodáno
Mletí

Skvělá čistá etiopská naturálně zpracovaná káva. Na espresso vynikne jahodová acidita s dochutí hořké čokolády. Na filtru čokoládovost ustoupí jemnějším tónům medu a přidá se vůně levandule.

Detailní informace

4 roky na trhu
Pražíme pro vás
už čtyři roky skvělou kávu
Dodání
Doprava zdarma
při objednávce nad 1000 Kč/43 euro
Dárek zdarma
Dárek zdarma
při objednávce víc jak 2 kg kávy
Odesílání do 48 hodin
Odesíláme do 48 hodin
od objednání kamkoliv

Detailní popis produktu

Farma: Desítky různých farmářů okolo sušící stanice Birbirsa
Oblast: Beshasha Badiya v oblasti Jimma
Odrůda: Mnoho různých z výběru Metu Bishari
Nadm. výška: 2100 m n. m.
Importér: Kilimanjaro Specialty
Grade: 1

Vysledovatelnost původu

Birbirsa je příkladem klasického profilu etiopských naturálních káv, které máme tak rádi! Družstvo Birbirsa je součástí víceúčelového zemědělského družstva Kata Muduga. Je to jediné družstvo spravované tímto svazem, které produkuje pouze naturálně zpracované kávy, takže nemá promývací stanici, pouze sušárnu.

Možná je toto omezení způsobeno fyzickou velikostí jejich provozu, který je mnohem menší než všech ostatních družstev v dané oblasti. Na druhou stranu je to ale výhoda, protože jim to umožňuje soustředit se na to, co umí nejlépe, tedy na výrobu naturálně zpracovaných káv. Počet členů je také malý, pouze 80, ale i to považujeme za pozitivní aspekt, protože díky menšímu objemu mohou lépe kontrolovat kvalitu třešní, které do stanice přicházejí, a podporovat selektivnější sklizeň.

Ceny, které zemědělci v tomto družstvu letos obdrželi, se velmi blížily ceně, kterou odhadujeme jako hranici udržitelnosti, což je 1 USD za 1 kg třešní, ale je třeba poznamenat, že úroveň inflace v Etiopii v roce 2022 vystřelila na více než 30 %, takže se nezdá, že by toto zvýšení mělo příliš pozitivní dopad na ekonomiku farmářů, ale spíše jako pomoc při zmírňování krize.

Co se týče kvality, během prohlídky našeho importéra Kilimanjaro Specialty v roce 2019, jsme viděli, že výběr třešní je skvělý, a od té doby doufali, že budou mít možnost si jejich kávu koupit. Trvalo to několik let, ale konečně byli schopní dostat vzorky z této sklizně a podle toho, co viděli při návštěvě, tak je nepřekvapila vysoká kvalita, kterou poslali.


Káva v Etiopii

Etiopie je výjimečný a složitý origin, pravděpodobně ten nejsložitější. Je to také rozmanitý a rozptýlený pracovní prostor. Člověk musí investovat spoustu času do cestování, cuppingů a výzkumu, aby shromáždil všemožné střípky informací a pokusil se pochopit etiopský kávový průmysl prostřednictvím její kultury, historie, geografie, ekonomiky a politiky.

Káva je pro Etiopii natolik důležitá, že sama o sobě podporuje obchodní bilanci země s více než 100 miliony obyvatel. Je hlavním zdrojem devizových příjmů, přičemž v roce 2018 dosáhl její prodej rekordních 917 milionů dolarů. Kromě toho se odhaduje, že na produkci kávy je přímo životně závislých 15 milionů lidí.

Vzhledem k tomu, že etiopská ekonomika je vysoce závislá na dovozu, je její obchodní bilance trvale záporná, to znamená, že ve fiskální i soukromé pokladně je stálý deficit dolarů. Z tohoto důvodu je do kávového průmyslu zapojeno mnoho subjektů, které s ním nesouvisejí, a mnoho dalších, které se k němu chtějí připojit. Přibližně 40 % vývozní ceny se ztrácí v rukou zbytečných zprostředkovatelů, v procesu výroby a logistiky.

Od roku 2017 je v Etiopii povolen přímý prodej kávy dovozcům prostřednictvím mycích stanic. Dříve se vše muselo obchodovat prostřednictvím Etiopské komoditní burzy (ECX). ECX je obdobou nairobské burzy kávy, ale je neefektivní a špatně organizovaná. Míchají se v ní různé šarže káv z velkých produkčních oblastí, a proto se obecně ztrácí nebo zhoršuje sledovatelnost a kvalita.

90 % etiopské kávy produkují drobní farmáři, kteří dodávají své třešně do mycích stanic, jež jsou nejblíže jejich farmám. Tyto mycí stanice jsou organizovány dvěma způsoby, buď je nakupují soukromí zástupci, nebo jsou sdruženy v družstvech. Soukromí agenti jsou vývozci a družstva jsou opět sdružena ve svazech, které fungují jako „zastřešující“ organizace a poskytují podporu v důležitých oblastech marketingu, výroby, financování a logistické podpory.

Ve společnosti Kilimanjaro Specialty Coffees spolupracují pouze s družstevními svazy, nikoli se soukromými zástupci. To znamená, že mají přístup k informacím z první ruky při výběru šarží, transparentnost, pokud jde o náklady a finance svazu, větší sledovatelnost, méně zbytečných zprostředkovatelů a vytváří tak větší socioekonomický dopad pro pěstitele kávy a jejich komunity.

Odrůdy a „Heirloom“

Podle slovníku Cambridge má slovo „heirloom“ následující významy:

  1.  cenný předmět, který starší členové rodiny předávají mladším členům stejné rodiny po mnoho let
  2.  ovoce, rostlina nebo semeno druhu, které existuje již mnoho let

Odrůda „Heirloom“ je odrůda rostlin, která má historii dědictví v rámci rodiny nebo komunity, podobně jako se dědí šperky nebo nábytek. Z makrobotanického hlediska musí být odrůda Heirloom otevřeně opylována. Druh kávovníku Arabica je samosprašná plodina, a proto z koncepčního hlediska „Heirloom“ nelze použít pro kávovníky druhu Arabica. V kávovém průmyslu se v Etiopii používá slovo „Heirloom“ jako obecný termín k popisu odrůdy nebo skupiny neznámých pěstovaných odrůd určitého lotu, farmy nebo oblasti, kde byly tyto kávovníky v průběhu let vysazeny a předávány z producenta na producenta.

Od té doby, co po celém světě začalo sílit hnutí kolem výběrové kávy, byla také čím dál důležitější dohledatelnost a přístup k informacím. Přestože Jimma Agricultural Research Center (JARC) pracuje od 70. let na výzkumu a vývoji nových odrůd, importéři měli omezený přístup k informacím, aby dokázali popsat odrůdy káv, které z Etiopie kupovali. Dnes díky profesionálům jako Getu Bekele a dalším, kteří studují jak divoké, tak po desetiletí pěstované odrůdy Etiopie, můžeme rozeznat a odlišit dvě velké skupiny etiopských odrůd kávy: regionální odrůdy a odrůdy vylepšené JARC.

Můžeme říci, že existuje 6 000 až 10 000 regionálních odrůd a JARC vyvinul kolem 60 vylepšených odrůd, které byly distribuovány mezi pěstitele kávy po celé zemi. Tyto vylepšené odrůdy řeší problémy s CBD (Coffee Berry Disease, nemoc kávových třešní, která je prozatím exkluzivní pro Afriku), rzí, výslednou kvalitou a výnosem a dnes jsou široce používány ve všech oblastech pěstování kávy v Etiopii. 

Každý kávový region v Etiopii má dnes zcela specifický soubor vylepšených odrůd a regionálních odrůd, přizpůsobených jedinečným podmínkám každé oblasti.

Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Druh: 100% arabica
Země původu: Etiopie
? Pražení: Střední (espresso), Světlé (filtr)
Zpracování: naturální
Chuťový profil: Hořká čokoláda, Jahody, Med, Levandule

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: