ETIOPIE Kenisa

Kód: 227/502 227/504 227/506 Zvolte variantu
ZDARMAZDARMA ZDARMAZDARMA ZDARMAZDARMA ZDARMAZDARMA
Etiopie Kenisa espresso
304 Kč 578 Kč 1 126 Kč od 304 Kč 271 Kč bez DPH 516 Kč bez DPH 1 005 Kč bez DPH od 271 Kč bez DPH
Vyprodáno Vyprodáno Vyprodáno Zvolte variantu
Váha
Pražení ?
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí
Možnosti doručení

Prodej byl ukončen 

Další z bombových promytých Etiopií, které vás omámí už svou vůní. Čerstvá sklizeň je čerstvá sklizeň :) V chuti ucítíte pomeranč a žlutý meloun a k tomu trošku manga. V espressu vystoupí tóny mléčné čokolády a pomeranče, na filtru si naopak pořádně užijete všechny ovocné tóny.

Detailní informace

4 roky na trhu
Pražíme pro vás
už čtyři roky skvělou kávu
Dodání
Doprava zdarma
při objednávce nad 1000 Kč/43 euro
Dárek zdarma
Dárek zdarma
při objednávce víc jak 2 kg kávy
Odesílání do 48 hodin
Odesíláme do 48 hodin
od objednání kamkoliv

Detailní popis produktu

Farma: Desítky různých farmářů okolo mycí stanice Kenisa
Oblast: Agaro District v oblasti Jimma|
Odrůda: Mnoho různých z výběru Metu Bishari
Nadm. výška: 1900 - 2098 m n. m.
Importér: Kilimanjaro Specialty
Grade: 1

Vysledovatelnost původu

Ještě nedávno byla Kenisa nezávislým družstvem, které se snažilo přežít v oblasti výběrové kávy, ale bez většího úspěchu. Nachází se dále od ostatních družstev, se kterými náš imporér Kilimanjaro specialty spolupracuje, cesta přes vysočinu Jimma je náročná a frustrující, ale stojí za to. Farmáři jsou vděční za návštěvy nákupčích a vždy jsou ochotni se s vámi vyfotit, povědět vám, jak pracují, a odpovědět na všechny vaše otázky (a že jich není málo).

"Kenisa" je slovo v jazyce Oromifa, které znamená "včela" a symbolizuje pracovité lidi z této oblasti a týmovou práci na společných cílech. V této oblasti se kromě produkce výjimečné promyté kávy vyrábí také různé druhy medu, takže název je příhodný i v tomto smyslu. Bohužel se zde však zatím nevyrábí káva zpracovaná metodou honey (med). Pravděpodobně však začnou příští rok.

Mycí stanice Kenisa má od svého vzniku před čtyřmi lety registrováno 305 členů. Je také nejnovější stanicí ke zpracovaní promyté kávy, která se připojila k družstvům zastřešovaným svazem Kata Maduga, který spravuje také družstva Duromina, Nano Challa, Hunda Oli a další velká družstva v oblasti. Zpočátku začínali s prodejem kávy sami, ale neměli přístup na mezinárodní trh. Unie Kata Maduga má v tomto ohledu velmi dobré postavení a zprostředkovává jim kontakt s mnohem širší sítí dovozců a pražíren.

Řízení provozu mlýna je vynikající, což se odráží v kvalitě jeho produkce. K odstraňování dužiny používají stroj Penagos 2500, který byl zakoupen s cílem dosáhnout co nejvyšší účinnosti, pokud jde o úsporu vody, která se v Etiopii stala velmi důležitým problémem v důsledku sucha a klimatických změn.


Káva v Etiopii

Etiopie je výjimečný a složitý origin, pravděpodobně ten nejsložitější. Je to také rozmanitý a rozptýlený pracovní prostor. Člověk musí investovat spoustu času do cestování, cuppingů a výzkumu, aby shromáždil všemožné střípky informací a pokusil se pochopit etiopský kávový průmysl prostřednictvím její kultury, historie, geografie, ekonomiky a politiky.

Káva je pro Etiopii natolik důležitá, že sama o sobě podporuje obchodní bilanci země s více než 100 miliony obyvatel. Je hlavním zdrojem devizových příjmů, přičemž v roce 2018 dosáhl její prodej rekordních 917 milionů dolarů. Kromě toho se odhaduje, že na produkci kávy je přímo životně závislých 15 milionů lidí.

Vzhledem k tomu, že etiopská ekonomika je vysoce závislá na dovozu, je její obchodní bilance trvale záporná, to znamená, že ve fiskální i soukromé pokladně je stálý deficit dolarů. Z tohoto důvodu je do kávového průmyslu zapojeno mnoho subjektů, které s ním nesouvisejí, a mnoho dalších, které se k němu chtějí připojit. Přibližně 40 % vývozní ceny se ztrácí v rukou zbytečných zprostředkovatelů, v procesu výroby a logistiky.

Od roku 2017 je v Etiopii povolen přímý prodej kávy dovozcům prostřednictvím mycích stanic. Dříve se vše muselo obchodovat prostřednictvím Etiopské komoditní burzy (ECX). ECX je obdobou nairobské burzy kávy, ale je neefektivní a špatně organizovaná. Míchají se v ní různé šarže káv z velkých produkčních oblastí, a proto se obecně ztrácí nebo zhoršuje sledovatelnost a kvalita.

90 % etiopské kávy produkují drobní farmáři, kteří dodávají své třešně do mycích stanic, jež jsou nejblíže jejich farmám. Tyto mycí stanice jsou organizovány dvěma způsoby, buď je nakupují soukromí zástupci, nebo jsou sdruženy v družstvech. Soukromí agenti jsou vývozci a družstva jsou opět sdružena ve svazech, které fungují jako „zastřešující“ organizace a poskytují podporu v důležitých oblastech marketingu, výroby, financování a logistické podpory.

Ve společnosti Kilimanjaro Specialty Coffees spolupracují pouze s družstevními svazy, nikoli se soukromými zástupci. To znamená, že mají přístup k informacím z první ruky při výběru šarží, transparentnost, pokud jde o náklady a finance svazu, větší sledovatelnost, méně zbytečných zprostředkovatelů a vytváří tak větší socioekonomický dopad pro pěstitele kávy a jejich komunity.

Odrůdy a „Heirloom“

Podle slovníku Cambridge má slovo „heirloom“ následující významy:

  1.  cenný předmět, který starší členové rodiny předávají mladším členům stejné rodiny po mnoho let
  2.  ovoce, rostlina nebo semeno druhu, které existuje již mnoho let

Odrůda „Heirloom“ je odrůda rostlin, která má historii dědictví v rámci rodiny nebo komunity, podobně jako se dědí šperky nebo nábytek. Z makrobotanického hlediska musí být odrůda Heirloom otevřeně opylována. Druh kávovníku Arabica je samosprašná plodina, a proto z koncepčního hlediska „Heirloom“ nelze použít pro kávovníky druhu Arabica. V kávovém průmyslu se v Etiopii používá slovo „Heirloom“ jako obecný termín k popisu odrůdy nebo skupiny neznámých pěstovaných odrůd určitého lotu, farmy nebo oblasti, kde byly tyto kávovníky v průběhu let vysazeny a předávány z producenta na producenta.

Od té doby, co po celém světě začalo sílit hnutí kolem výběrové kávy, byla také čím dál důležitější dohledatelnost a přístup k informacím. Přestože Jimma Agricultural Research Center (JARC) pracuje od 70. let na výzkumu a vývoji nových odrůd, importéři měli omezený přístup k informacím, aby dokázali popsat odrůdy káv, které z Etiopie kupovali. Dnes díky profesionálům jako Getu Bekele a dalším, kteří studují jak divoké, tak po desetiletí pěstované odrůdy Etiopie, můžeme rozeznat a odlišit dvě velké skupiny etiopských odrůd kávy: regionální odrůdy a odrůdy vylepšené JARC.

Můžeme říci, že existuje 6 000 až 10 000 regionálních odrůd a JARC vyvinul kolem 60 vylepšených odrůd, které byly distribuovány mezi pěstitele kávy po celé zemi. Tyto vylepšené odrůdy řeší problémy s CBD (Coffee Berry Disease, nemoc kávových třešní, která je prozatím exkluzivní pro Afriku), rzí, výslednou kvalitou a výnosem a dnes jsou široce používány ve všech oblastech pěstování kávy v Etiopii. 

Každý kávový region v Etiopii má dnes zcela specifický soubor vylepšených odrůd a regionálních odrůd, přizpůsobených jedinečným podmínkám každé oblasti.

Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Druh: 100% arabica
Země původu: Etiopie
? Pražení: Střední (espresso), Světlé (filtr)
Zpracování: Promyté
Chuťový profil: Pomeranč, Žlutý meloun, Mango

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: