Kolumbie Maracuyá
Kód: 224/250 224/500 224/100 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Farma: Finca El Placer
Oblast: El Eje Cafetero, Quindio
Odrůda: Castillo
Nadm. výška: 1544 m n. m.
O FARMĚ A PROCESECH
Farma Finca El Placer patří Sebastiánu Ramírezovi, čtvrté generaci pěstitelů kávy. Rodinnou farmu vede více než deset let. Sebastián používá suché, promyté i polopromyté procesy zpracování kávy a všechny odrůdy procházejí karbonickou macerací. Na farmě se snaží minimalizovat spotřebu vody, takže od klasických promytých procesů se na farmě ustupuje. Ve své snaze maximalizovat chuťový potenciál každé odrůdy dělá Sebastián krok vpřed tím, že se snaží zachovat co největší část kávových třešní během fermentace.
Farma El Placer znamená „Potěšení“, což je trefný název Sebastiánových káv a jeho experimentálních způsobů zpracování. Nachází se v oblasti Quindío ve výšce 1500 – 1744 m.n.m.
Zpracování kávy
Ruční výběr – Ze stromu se ručně sbírají pouze zralé třešně. Výběr pokračuje ponořením celých třešní do nádrží s vodou a odstraněním plovoucích zrn (flotes). Tím zaručuje, že proces fermentace podstoupí jen ty nejlepší třešně. Nakonec kávové třešně ještě ručně třídí, aby se zaručilo nejlepší selekce kávy. Na začátku každého procesu se třešně uzavřou do 200litrových plastových nádob naplněných CO2 (oxid uhličitý). Dochází tedy ke karbonické maceraci třešní.
Fáze zpracování honey metody může trvat několik hodin. Skládá se z dvojité fermentace . V první jsou třešně částečně rozmělněny, přičemž zůstává šťavnatá dužina. Následuje karbonická macerace v plastových tancích. Poté se káva částečně promyje a znovu se karbonicky maceruje. V průběhu fermentace se pečlivě sleduje hladina pH a teplota. Nakonec se káva suší na Afrických postelích (tzv. Marquesinas). Proces sušení trvá až 30 dní nebo dokud nedosáhne požadované vlhkosti a to mezi 10 % a 12 %.
Naturální (suchý) proces zpracování je jednorázový proces fermentace, který může trvat až 700 hodin v závislosti na požadované chuti a celkovém profilu, kterého chce Sebastian dosáhnout. Fermentují se svojí vlastní dužinou. Poté se káva suší, stejně jako u ostatních procesů až 30 dní. Následuje odslupkování a správné uskladnění kávy do jutových pytlů, aby se chutě stabilizovaly.
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Výběrová káva |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Kolumbie |
? Pražení: | Světlé (filtr) |
Zpracování: | anaerobní (120 h) s přidáním vinných kvasinek a následnou karbonickou macerací (72 h) společně se sušenou marakujou |
Chuťový profil: | Mléčná čokoláda, Marakuja |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.