Kolumbie Marisol „geisha“
Kód: 59/250 59/500 59/100 59/501 59/502 59/503 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Farma: La Correa
Oblast: Huila
Odrůda: Pink Bourbon
Nadm. výška: 1700 m n. m.
Sklizeň: 2024
Importér: Chicas Industry
Kávu od této farmářky se stejnou odrůdou i zpracováním jsme měli už 2 roky po sobě, vždy jen omezené množství, které na nás zbylo. Tentokrát jsme se ujistili, že budeme mít dostatek a už čtvrt roku před sklizní urgovali importérky, že chceme 4 pytle (140 kg) :) . Jako každý rok je káva od Marisol neodolatelná. Tento lot je velice květinový s tóny pomeranče a melounu a vůní květin, proto jsme mu přidali přízvisko „geisha“, protože i přesto, že nejde o odrůdu geishy, tak chutná velice podobně.
Jde opět o kávu od Chicas Industry z projektu „mujeres“, což je káva produkována ženskými farmářkami, které jsou doposud poměrně vzácností.
Přidáváme ještě popis kávy, který je převzatý od Chicas Industry, jde o hodně zajímavé čtení: Tento speciální, téměř na zakázku zpracovaný lot je odrůdy pink bourbon. Jedná se o odrůdu poměrně novou, v regionu Huila v poslední době velmi populární. Farmářka Marisol svůj lot tohoto růžového bourbonu zpracovává promytou metodou s prodlouženou fermentací a opakovaně má skvělé výsledky. A navíc je Marisol další z farmářek, které chceme představit v rámci našeho projektu MUJERES a navázat s ní dlouhodobou spolupráci.
Obecné informace o farmě
Region Huila je v současnosti mezi příznivci výběrové kávy jeden z těch nejznámějších. A zrovna tady se poprvé začaly formovat naše plány na založení Chicas Industry. Poprvé jsme region navštívily v březnu 2019 a místo si zamilovaly. Především okolí Bruselas, menšího městečka poblíž turisticky i kávově známého města San Augustin. San Augustin je mimo jiné i jedním z největších producentů kávy v celém regionu. Velká část kávy navíc překvapí svou kvalitou, farmáři pak svými znalostmi i technologickou vybaveností. Mezi farmáři znikají různé vybavené asociace a sdružení, kdy ochutnat kávu přímo od farmáře není žádný problém. Rodinu Ñañezových jsme poznaly skrze Marisol, dceru pana Oliveria. Proaktivní a usměvavá, stejně jako její otec, kterého v pěstování kávy následuje. Poprvé jsem se na farmu podívala bohužel sama, bez Karolíny, protože ta se zrovna věnovala navazování kontaktů v Evropě a prezentaci našeho projektu třeba na Baristovi roku (2020). Já, toho času stále v Kolumbii, jsem jela navštívit naše farmáře a podívat se i k Ñañezovým. Lilo jako z konve, tak to chvíli vypadalo, že na farmu ani nedojedeme (nebo se potom nebudeme moct vrátit zpátky). Kus jsme museli popojít pěšky, polozaboření v bahně, ale pak už nás vítala paní domů s kafíčkem v ruce. Déšť se zmírnil a my jsme se vydali na prohlídku farmy. Rodina se o svou plantáž dobře stará, obnovuje rostliny, vysekává plevel. Dokonce se rozhodli, že si částečně založí vlastní kávovou školku a začnou části plantáže obnovovat z vlastních zdrojů. Je to proto, že mezi keři objevili několik kvalitních odrůd, které by chtěli pěstovat ve větším množství. (Pozn. jedná se zejména o tzv. Bourbon Pimenta, genetika není ověřená, ale má dobrou rezistenci i výnosnost a zajímavější profil než odrůda colombia. Je dost pravděpodobné, že se nejedná o novou odrůdu, ale pouze o její lokální mutaci.) Marisol je proaktivní velmi mladá farmářka, která se nebojí experimentovat a věří své práci. Je také výborná “ochutnavačka” kávy, držitelka hodnocení Q grader a má zkušenosti i s prací pro mezinárodní firmu jako je Caravela. To vše jí určitě otevřelo cestu a motivovalo ji k tomu, aby se pouštěla za hranice tradičního zpracování a nakládání s kávou. Při zpracování svého lotu používá procesy prodlužování fermentace v třešni i po vyloupání a sleduje, který “recept” přináší dlouhodobě nejlepší a nejstabilnější výsledky. Kromě toho ale také kávu z farmy praží a prodává pod vlastní značkou Maracafé a zapojuje se do řady projektů. Nás od začátku velmi lákala možnost s Marisol dlouhodobě spolupracovat a vytvářet prostředí, ve kterém mohou její i naše projekty vzkvétat a doplňovat se. Doufáme, že s naší podporou začnou v její práci věřit více i další rodinní příslušníci a pod jejím vedením začneme zpracovávat více káv z farmy La Correa delšími fermentacemi, protože si myslíme, že tato metoda zvyšuje potenciál káv, které se na farmě pěstují.
Historie farmy
Rodinnou historii mi Marisol osobně pověděla asi nějak takto: “Původně bydlel můj táta s mámou u babičky z tátovy strany. Ale aby uživil rodinu, vycestoval za prací jako námezdník až do departamentu Putumayo. Nechával se najímat na práce spojené s pěstováním koky. Práce byla dobrá a po několika měsících řekl mojí mamince, ať se za ním i s námi (tehdy jsme byli tři sourozenci) vydá. 8 dní poté, co se s námi moje maminka přestěhovala, začala vláda pronásledovat lidi, kteří pěstovali koku a začalo bombardování. Máma s námi utíkala a schovávala nás před letadly, které shazovaly bomby, takže se rychle rozhodla vrátit se s námi do Huila a tehdy táta koupil od jednoho ze svých bratrů čtvrt hektaru a začal na něm pěstovat kafe. Krok za krokem kupoval malé pozemky a postupně takhle nakoupil od pěti různých majitelů asi 9 ha půdy, na které máme kafe a 2 ha přírodní rezervace. Od té doby pracujeme s výběrovou kávou a už jsme si udělali dobré jméno s našimi výsledky, máme kávu, která získala ocenění za svou kvalitu. Díky přírodním podmínkám a kvalitě půdy, která je bohatá na živiny je naše káva charakteristická svou jemností a vyvážeností s tóny citrusů a květů a střední aciditou. Díky kávě můžeme žít v klidu a máme se poměrně dobře, i když práce na farmě zdaleka není lehká a jednoduchá.” Zeptala jsem se Marisol na pár otázek: Proč se vlastně věnuješ kávě, Marisol? Tedy, je to pro mě čest, vyrůstat v rodině farmářů, pěstitelů kávy, kde nás už od malička zapojovali do všeho okolo. Vždycky jsem kávu milovala a v deseti letech mi táta dal kousek půdy a motivoval mě tak ještě víc. Později v roce 2009 jsem odjela do Bogoty, abych si udělala kurz týkající se kvality a také fyzické a senzorické analýzy kávy a v roce 2010 jsem vyhrála soutěž a jako cenu jsem dostala možnost udělat si certifikát Q grader. Později jsem si dodělala technické vzdělání v oblasti výběrové kávy, abych pak všechny tyto poznatky uplatnila na farmě. 5 let jsem také vedla jednu ženskou asociaci s vlastními kávovými produkty (zejména pražená káva) a díky tomu jsem se dostala do povědomí a získala si uznání za schopnosti spojené s řízením projektů a marketingem. Teď také fušujeme do kvality a pustili jsme se do pěstování exotických odrůd jako pink bourbon a začali jsme s procesy fermentace a máme také vlastní značku kávy, kterou chceme uvést na trh a být i nadále průkopníky ve vytváření kávové kultury. Tím myslím, abychom naučili lidi pít lepší kávu, třeba právě kávu výběrovou.” Co tě v tuto chvíli napadá, že byste chtěli na farmě zlepšit? No, po pravdě, na každé farmě je pořád potřeba spousta věcí. Ale v tomhle případě jsme si všimli, že to co nám teď aktuálně chybí ke zlepšení kvality je zlepšení procesu promývání. Mohl by to být například Ecomil, který zároveň snižuje kontaminaci vody. Také potřebujeme malou laboratoř, abychom mohli sami hodnotit naše loty a roztřídit kávu podle kvality a zjistit, ve které části procesu zpracování ještě nedosahujeme výsledků, které bychom si přáli. Chceme být průkopníky a mít ukázkovou/demonstrativní farmu a pěstovat ty nejlepší výběrové kávy tak, abychom měli svého klienta, který nám dá férovou cenu za naši kvalitu. V tuto chvíli totiž prodáváme podle toho, kdo nabídne nejvíc, ať už je to SKN Caribe Café nebo kávová federace.
Výzvy a projekty
Největší výzvy, kterým rodina čelí, jsou problémy s financováním prací na farmě. Aby mohli dále rozvíjet své projekty, zasadit nové odrůdy nebo prostě jen udržovat farmu, dům a rodinu v chodu, mají menší spotřebitelské nebo zemědělské půjčky. Ty musí pravidelně splácet, zejména z prodeje kávy. Stejně tak proto, že farma už je celkem velká, je potřeba na její údržbu platit pracovníky a při sklizni pak řadu sběraček a sběračů. Tyto finance musí být okamžitě dostupné a tak se často stane, že Ñañezovi prodají kávu prvnímu nákupčímu jen aby měli hotovost na splácení závazků. Ve světě výběrovek je to někdy překážka, nestačíte se porozhlédnout po nákupčím, který vám dá třeba o trochu víc... My se s nimi snažíme být v kontaktu a nalézt řešení tak, abychom byli spokojení všichni. Když jsem byla na farmě, bavila jsem se s panem Oliveriem, že je nutné co nejdříve zajistit obnovu sušárny, ideálně investovat do nové, dražší střechy tak, aby se každý rok a půl nemusela měnit v současnosti používaná plastová fólie. Investice by se dala snadno vyčíslit a určitě se nebude jednat o nijak velikou částku, přesto je to pro rodinu velká finanční zátěž.
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Kolumbie |
? Pražení: | Střední (espresso), Světlé (filtr) |
Zpracování: | promyté s prodlouženou fermentací |
Chuťový profil: | Květiny, Pomeranč, Žlutý meloun, Mango |
Farma: | La Correa |
Oblast: | Huila |
Město: | Bruselas, obec/osada Vereda La Esperanza |
Odrůda: | Pink bourbon |
Nadm. výška: | 1750 m n. m. |
Sklizeň: | 2024 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.