Ostružiny v čokoládě z Ugandy
Kód: 243/501Detailní popis produktu
Farma: Asi 400 farmářů kolem mycí stanice Coffee Gardens
Oblast: Horní Bukyabo
Odrůda: SL14, SL28 a Nyasaland
Nadm. výška: 1800 - 2200 m n. m.
Importér: Falcon Coffees
Původ kávy
Kávu z tohoto mikrolotu produkují farmáři na hoře nad mycí stanicí společnosti The Coffee Gardens. Kávové třešně si farmáři sami vozí dolů do zpracovatelské stanice, čímž si přivydělávají.
Tuto šarži vyprodukovalo 403 farmářů, z nichž 21 % tvoří ženy farmářky. Farmáři z této šarže obdrželi 71 % ceny FOB (Free on board). To je cena zaplacená farmáři za zpracování kávy a její dopravení k transportu, většinou lodi a naložení.
Jak dovozci pomáhají lidem v Ugandě
V rámci série, která má upozornit na práci vykonanou v Ugandě, je tato kávové šarže věnována agrolesnictví. V roce 2020 vysadili 3500 stromů a v roce 2021 to bylo 8300 stromů, byly to zastiňujíci stromy, ovocné a rychle rostoucí stromy. Celkem bylo v agrolesnictví vyškoleno přes 300 farmářů.
Společnost Coffee Gardens byla založena v roce 2017 s cílem produkovat neuvěřitelnou výběrovou kávu etickým způsobem a nabízet transparentní a přímé spojení mezi pěstiteli a spotřebiteli kávy. Na začátku sezóny 2022 demontovali svou starou mycí stanici a přestavěli ji na nové místo, aby mohli rozšířit její kapacitu a produkovat tak více kávy.
Projekt Coffee Gardens byl založen s mnoha cíli, například zlepšit příjmy a živobytí farmářů, vytvořit a zajistit zaměstnanost na venkově, podporovat rovnost žen a mužů, zvýšit transparentnost a vysledovatelnost v celém dodavatelském řetězci, podporovat a pracovat na ochraně životního prostředí v oblasti a poskytovat farmářům školení v oblasti správné zemědělské praxe (GAP).
Coffee Gardens také motivují a odměňují farmáře prostřednictvím řady různých opatření.
Patří mezi ně bonusy po sezóně, další možnosti výdělku a zaměstnání, distribuce stromků a řada celoročních vzdělávacích programů. Coffee Gardens se svými partnerskými farmáři jednají transparentně, pokud jde o výkupní politiku a ceny, a každému registrovanému farmáři poskytují smlouvu a knihu záznamů o výkupu, registrovaným farmářům sdělují veškeré změny cen prostřednictvím SMS a poskytují účtenky za každou transakci.
Zpracování kávy
- Po dodání kávy do zpracovatelského závodu ji roztřídí čtyři zaměstnanci, kteří se této práci naplno věnují.
- Káva je rozmělněna a poté namočena ve studené horské vodě.
- Pak se ponoří do nádrží, kde probíhá 40hodinová „signature“ fermentace, která dodá kávě její specifickou chuť a aroma pro danou oblast a region.
- Káva se pak promyje a odstraní se z ní všechny plovoucí třešně, což jsou nezralé a přezrálé třešně.
- Poté přenese na 2-3 dny k sušení na vyvýšených postelích ve stínu.
- Pak se káva převeze do solární sušárny a suší se ještě 10 dní, dokud nedosáhne vlhkosti zrn mezi 15-25 % v závislosti na ročním období a místním počasí.
- Poté se káva převeze z kopce do jejich sušárny v Mbale, kde se suší dalších 10 dní až na vlhkost pod 11 %.
- Nakonec se káva nechá odpočinout a připraví se k mletí a expedici.
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Uganda |
? Pražení: | Střední (espresso), Světlé (filtr) |
Zpracování: | Promyté |
Chuťový profil: | Mléčná čokoláda, Ostružiny, Vanilka |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.