Rwanda Lala Salama bez kofeinu
Kód: 498/250/ST 498/500/ST 498/100/ST 498/250/SV 498/500/SV 498/100/SV Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Oblast: Kigali
Farma: Hodně farmářů z oblasti
Nadm. výška: 1400-1900 m. n. m.
Odstranění kofeinu: Metodou perlivé vody
Odrůda: Red Bourbon, SL14, SL28, Nyasaland
Importér: Falcon Coffees
Lala Salama, což ve svahilštině znamená „spi dobře“, je název zvolený pro všechny africké kávy bez kofeinu. Tato konkrétní šarže je vyrobena ze směsi Agaciro 1000 Hills Blend ze Rwandy od Falcon Coffees, našeho hlavního importéra káv. Agaciro, což v jazyce Kinyarwanda znamená důstojnost, hodnotu a skromnou cenu, je promyšleně vytvořená káva společností Rwanda Trading Company (RTC). Vyrábí se pečlivým výběrem zrn během procesu mletí, aby byl zajištěn čistý a příjemný šálek, který představuje vyhlášený profil rwandské kávy za dostupnou cenu.
Společnost Rwanda Trading Company byla založena v roce 2009 a jejím cílem je vytvářet pozitivní sociální dopad prostřednictvím kávy. Přímým partnerstvím s drobnými zemědělci podporuje společnost RTC ekonomickou svobodu a bezpečnost prostřednictvím transparentních a odolných dodavatelských řetězců.
Společnost RTC upřednostňuje kvalitu a rozvoj farmářů a nabízí školicí programy v oblasti finanční gramotnosti, řízení agrobyznysu a agronomie s cílem zlepšit výnosy a udržitelnost. Společnost zajišťuje spravedlivé ceny prostřednictvím přístupu na trh s termínovými kontrakty a dohlíží na všechny fáze cesty kávy, od mletí a zpracování až po kontrolu kvality. Společnost RTC se sídlem v Kigali zaměstnává více než 250 stálých a 500 sezónních pracovníků a zpracovává 25 % roční produkce kávy ve Rwandě. Společnost RTC má 16 mlýnů po celé zemi a ve spolupráci s farmáři dodává výjimečnou rwandskou kávu pražírnám ve Spojených státech, Evropě a Asii.
PROCES ODSTRANĚNÍ KOFEINU METODOU PERLIVÉ VODY
Tento proces poprvé objevil vědec Kurt Zosel v Ústavu Maxe Plancka v rámci výzkumu uhlí v roce 1967, když zkoumal nové způsoby separace směsí látek. V roce 1988 vyvinula německá společnost CR3 tento proces dekofeinizace, při němž se přírodní oxid uhličitý (pocházející z prehistorických podzemních jezer) kombinuje s vodou, čímž se vytvoří "podkritické" podmínky. Díky nim vzniká látka s vysokým rozpouštěcím účinkem pro kofein v kávě. Jedná se o šetrný, přírodní a ekologicky certifikovaný proces a dobrá selektivita oxidu uhličitého vůči kofeinu zaručuje vysokou míru zachování ostatních složek kávy, které přispívají k její chuti a vůni.
Detaily procesu
Zelená kávová zrna vstupují do nádoby na předúpravu, kde jsou očištěna a navlhčena vodou, a poté se dostanou do kontaktu s kapalným oxidem uhličitým pod tlakem. Když zelená kávová zrna absorbují vodu, rozpínají se a póry se otevírají, čímž se molekuly kofeinu stávají pohyblivými. Po přidání vody se kávová zrna dostanou do kontaktu s kapalným oxidem uhličitým pod tlakem, který se spojí s vodou a vytvoří v podstatě perlivou vodu. Oxid uhličitý cirkuluje skrz zrna a působí jako magnet, který vytahuje pohyblivé molekuly kofeinu. Perlivá voda pak vstupuje do odpařovače, který oxid uhličitý bohatý na kofein z vody vysráží. Nyní je voda bez kofeinu čerpána zpět do nádoby pro nový cyklus. Tento cyklus se opakuje, dokud není dosaženo požadované hladiny zbytkového kofeinu. Jakmile se tak stane, oběh oxidu uhličitého se zastaví a zelená zrna se vypustí do sušičky. Bezkofeinová káva se poté šetrně suší, dokud nedosáhne své původní vlhkosti, a poté je připravena k pražení. Tento proces dekofeinizace má několik výhod:
- Prostředek použitý k extrakci kofeinu je zcela přírodní a proces lze označit za "ekologický", protože se při něm nepoužívají žádné chemické látky
- Konzumace kávy zbavené kofeinu tímto způsobem nepředstavuje žádné zdravotní riziko
- Způsob, jakým proces probíhá, znamená, že ostatní sloučeniny v zelených kávových zrnech zůstávají nedotčeny, což znamená, že odstranění kofeinu nemá žádný vliv na chuť a vůni konečného produktu. Oxid uhličitý je velmi selektivní a neextrahuje sacharidy a bílkoviny v zelených zrnech, které přispívají k chuti a vůni
- Buněčná struktura zelených zrn a hotových pražených zrn se nemění, což je při práci se výběrovými kávami velkou výhodou
- Vedlejší produkty jsou 100% přírodní a recyklovatelné.
-------------------
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Naše kávy |
---|---|
EAN: | Zvolte variantu |
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Rwanda |
? Pražení: | Střední (espresso), Světlé (filtr) |
Zpracování: | Odstranění kofeinu metodou perlivé vody |
Chuťový profil: | Karamel, Citrusy, Červený pomeranč |
? Acidita: | Střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.