Fresh blend #4

Kód: 552/250/ST 552/500/ST 552/100/ST 552/250/SV 552/500/SV 552/100/SV Zvolte variantu
296 Kč 562 Kč 1 095 Kč 296 Kč 562 Kč 1 095 Kč od 296 Kč 264 Kč bez DPH 502 Kč bez DPH 978 Kč bez DPH 264 Kč bez DPH 502 Kč bez DPH 978 Kč bez DPH od 264 Kč bez DPH 1 184 Kč / 1 kg 1 124 Kč / 1 kg 1 095 Kč / 1 kg 1 184 Kč / 1 kg 1 124 Kč / 1 kg 1 095 Kč / 1 kg
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Váha
Pražení ?
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí
Možnosti doručení

Fresh znamená „svěží“. To přesně vystihuje obsah této směsi, ve které najdete promytou i naturální Ugandu v poměru 1:1. Směs, která je jak dělaná do parného léta nebo jen jako odpočinek od čokoládově laděných káv. #4 v názvu značí, že jde o čtvrtou verzi této směsi, která je pražená jak na espresso, tak na filtr. Obsahuje pouze čerstvé sklizně v top kvalitě s hodnocením 86,5 bodů pro každou z nich.

Doporučujeme vyzkoušet tuto směs třeba jako cold brew – skvěle si ji užijete i na espresso nebo filtr.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Původ káv

Uganda – Naturální

Region: Sironko District, Eastern Uganda
Nadmořská výška: 2000–2200 m n. m.
Zpracování: Naturální (suché)
Farma: TCY – Mukuru Florals
Odrůda: Nyasaland
Importér: Falcon Coffees
Sklizeň: 2025

O farmáři a projektu

The Coffee Yard je novým obchodním partnerem projektu The Coffee Gardens, který podporuje Normana Mukuru a jeho tým v exportu jeho káv do Velké Británie a EU. Partnerství běží druhým rokem.

The Coffee Gardens se s Normanem znají mnoho let. Společně sdílejí znalosti ohledně zpracování kávy a sledovatelnosti produkce. Díky tomuto vztahu mohou nyní exportovat jeho kávu.

Norman založil The Coffee Yard v podhůří hory Mount Elgon. Kávu získává z okresů Sironko, Mbale, Bulambuli a Kapchorwa, kde vybudoval velké centrum pro příjem a sušení kávy. Naturální zpracování dělá od roku 2018 a procesy neustále ladí.


Uganda – Promytá

Oblast: Mt Elgon, Eastern Uganda
Nadmořská výška: 1800–2200 m n. m.
Zpracování: Promyté
Farma: TCG – Lab
Odrůda: Nyasaland
Importér: Falcon Coffees
Sklizeň: 2025

Experiment s kvasinkami

Tuto sezónu spolupracují The Coffee Gardens s firmou Fermentis a zkoumají, jak různé kvasinkové kmeny ovlivňují kvalitu a chuť kávy při fermentaci na Mt Elgonu. Cílem je dosáhnout výraznějších chuťových profilů, lepší kontroly fermentace a vyšší konzistence mezi farmáři.

Proč TCG testovalo kvasinky

  • Dosáhnout výrazných a vysoce bodovaných chuťových profilů.
  • Snížit riziko přefementování a usnadnit čištění při náročných fermentacích.
  • Zlepšit konzistenci mezi dodavateli v oblasti Mt Elgon.

Experimentální postup

Každý den aplikovali jeden kvasinkový kmen na testovací šarži a zpracovali ji paralelně s kontrolní šarží. Opakování měření umožnilo eliminovat vliv počasí a dalších faktorů.

Zpracování

  1. Výběr třešní: ruční třídění a flotace.
  2. Rozdělení šarže: na test s kvasinkami a kontrolu bez kvasinek.
  3. Inokulace: přidání suchých kvasinek S-19, S-22, S-26, S-33.
  4. Fermentace: probíhala stejnými metodami jako u kontrolních vzorků.
  5. Podmínky: fermentace probíhaly v přirozených podmínkách, bez řízené teploty.

Co TCG sledovalo

  • Dávkování kvasinek a poměr kávy.
  • Dobu a způsob fermentace.
  • Spotřebu vody.
  • Průběžné senzorické a vizuální pozorování.
  • Chuťové výsledky a cuppingové skóre.

První výsledky

Kávy fermentované s kvasinkami měly vyšší cuppingové skóre a zajímavější chuťové profily. U fermentace celých třešní se ukázalo, že kvasinky zlepšují čistotu pergamenu a kontrolu fermentace. Zjištění však zatím pochází z malých šarží.

Spolupráce s farmáři

TCG spolupracuje s místními farmáři již osm let, poskytuje školení a služby pro lepší příjmy, životní podmínky i ekologické postupy.


Pražíme kávu 3× týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Vlastní kávu pražíme od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Výběrová káva
EAN: Zvolte variantu
Druh: 100% arabica
Země původu: Uganda
? Pražení: Střední (espresso), Světlé (filtr)
Zpracování: Promyté, naturální
Chuťový profil: Čokoláda, Karamel, Jahody, Černý rybíz, Rozinky
? Acidita: Střední

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola