Nikaragua Tierra

Kód: 507/250 507/500 507/100 Zvolte variantu
248 Kč 466 Kč 901 Kč od 248 Kč 221 Kč bez DPH 416 Kč bez DPH 804 Kč bez DPH od 221 Kč bez DPH 992 Kč / 1 kg 932 Kč / 1 kg 901 Kč / 1 kg
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Váha
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí
Pražení
Možnosti doručení

Sladká a harmonická káva s tóny švestek, karamelu a sušenek. Pražená na espresso tak, aby vynikla sladkost a zároveň zůstala zachována charakteristická chuť původu.

 
 
 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Farma: Tierra Linda
Oblast: Dipilto, Nueva Segovia
Odrůda: Red Catuai, Caturra
Nadm. výška: 1220 m n. m.
Sklizeň: 2025
Importér: Falcon Coffees

Linda Vista pochází ze dvou sousedních farem v komunitě Las Manos, Dipilto, Nueva Segovia, Nikaragua. Farma Santa Isabel, kterou více než sedmdesát let provozuje rodina, leží v nadmořské výšce 1 220 m na souřadnicích 13.791835° N, -86.535732° W. Farma Mirjam, zakoupená v roce 2025, se nachází jen o něco západněji, v nadmořské výšce 1 252 m na souřadnicích 13.787704° N, -86.566209° W.

Na osmnácti hektarech kávovníků pěstitelé pěstují odrůdy Caturra, Catuai, Parainema a Catimor pod smíšeným baldachýnem stromů Inga, původních listnatých dřevin, erythriny, banánovníků a ovocných stromů, přičemž na každé parcele udržují 30–50 % zastínění. Na farmě Santa Isabel navíc chrání 15 hektarů původního lesa.

Každý rok se aplikují dvě dávky hnojiv do půdy a tři postřiky na list, které kombinují šetrné syntetické přípravky s kompostem a biohnojivy z kávové dužiny vyráběnými přímo na farmě. Ořezávání a regulace stínu pomáhají udržovat zdraví rostlin. Sklizeň letos zajistil stálý tým 12 pracovníků, vedený správcem a podporovaný technickým poradcem, a vynesla přibližně 200 kvintálů (cca 9 tun) pergamenové kávy.

Sklizené třešně jsou ručně vybírány, roztříděny plavením a následně odpočívají osmnáct hodin před dalším zpracováním. Na farmě Santa Isabel se používá tradiční metoda promytého zpracování: odslupkování, fermentace v kachlových nádržích po dobu 24–36 hodin, důkladné promytí a převoz do sušárny.

Farma Mirjam vlastní mokré zpracování nemá, takže její třešně se převážejí na farmu Bethania – další rodinný majetek –, kde probíhá promyté, honey, naturální a anaerobně naturální zpracování, vždy s přísným tříděním, fermentací v pytlích či sudech a kontrolou kvality. Veškerá mokře zpracovaná pergamenová káva pak putuje do sušárny Cafetos de Segovia, kde se skladuje, loupá, třídí podle obchodních parametrů a připravuje k exportu.

Obě zpracovatelské stanice minimalizují spotřebu vody a odvádějí odpadní vodu do vyložených oxidačních lagun, čímž chrání místní vodní toky.

Integrovaná ochrana proti škůdcům zahrnuje pravidelné sledování stavu polí, péči o listy a koruny, lapače broky (kůrovce) a preventivní postřiky šetrnými přípravky. Nepěstují se žádné jiné plodiny.

Klimatické změny se začínají projevovat – na farmě Santa Isabel je to častější výskyt choroby „oko kohouta“ a nerovnoměrné kvetení. Na novější farmě Mirjam se zatím projevil hlavně nepravidelný déšť, který stromy stresuje a oddaluje kvetení.

Obě farmy společně dodávají pečlivě sledovanou kávu pěstovanou ve stínu, která propojuje dlouholetou rodinnou péči s moderním zpracováním orientovaným na kvalitu.


Pražíme kávu 3× týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.

 
 

Doplňkové parametry

Kategorie: Výběrová káva
Druh: 100% arabica
Země původu: Nikaragua
? Pražení: Střední (espresso)
Zpracování: Promyté
Chuťový profil: Švestka, Karamel, Sušenky
? Acidita: Nízká

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola