Citronové věnečky z Nikaraguy
Kód: 246/502 246/504 246/506 246/501 246/503 246/505 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Farma: Isacio Javier Albir
Oblast: Dipilto, Nueva Segovia
Odrůda: Maracaturra
Nadm. výška: 1350 m n. m.
Importér: Falcon Coffees
Původ kávy
Agua Sarca, krásná kávová plantáž v srdci Nueva Segovia, Ocotal - Las Manos, Dipilto. Farma, kterou vlastní Isacio Javier Albir Vílchez, je svědectvím dědictví a lásky ke kávě, které se v jeho rodině předává již více než 30 let.
Farma se rozkládá v nadmořské výšce 1 200 až 1 400 metrů nad mořem, má rozlohu 76 hektarů a pěstuje se na ní několik odrůd kávy včetně Caturra, Catuaí Amarillo, Catuaí Rojo, Maracaturra, Ovata, Parainema, Marcelleza a Geisha. Kávovníkům se daří v písčité půdě, jejíž kořeny čerpají bohaté živiny a výsledkem jsou zrna plná chuti. S průměrným výnosem 18 centrimetrů (1800 kg) pergamenu z hektaru je Agua Sarca významným přínosem pro místní kávovou ekonomiku.
Farma zaměstnává 25 stálých pracovníků, přičemž během sezóny sklizně, která obvykle trvá od listopadu do března, se tým rozšíří na 85 pracovníků. Při pěstování kávy dodržují ekologické postupy. Stromy jsou pravidelně prořezávány pro lepší výnos, hnojeny pesticidy s nízkou intenzitou a kombinací organických a minerálních hnojiv. Tým je vyškolen tak, aby sbíral pouze ty nejzralejší kávové třešně, čímž je zajištěno zachování kvality po celou dobu procesu.
Tento konkrétní pozemek o rozloze 14 hektarů se nachází v nadmořské výšce 1350 metrů a produkuje odrůdu Maracaturra.
Zpracování kávy
Po sklizni se třešně vyplavují, zbavují se slupek a nechávají se 18 až 24 hodin fermentovat, poté se čistí čerstvou vodou.
Káva se pak suší na afrických lůžkách v mikrotunelích, aby se nedotýkala země. Po vysušení se káva skladuje v nových plastových pytlích ve specializovaném prostoru ve skladu.
Když je káva připravena k vývozu, je při vlhkosti 11 až 11,5 % sundána z teras, uskladněna a měsíc odpočívá. Poté se omele a zabalí do pytlů Ecotact a jutových pytlů s příslušným ICO.
Něco o farmě
Problémy, kterým farma čelí, jsou stejné jako u mnoha producentů kávy na celém světě. Klimatické změny vedly ke zvýšení nákladů na produkci a spolu s omezenými zdroji a nedostatkem financí činí z produkce kávy složitý úkol. Odolnost společnosti Agua Sarca a jejího týmu je však drží při životě. Mezi plány do budoucna patří zdokonalení systému mokrého mletí s cílem optimalizovat provoz a nadále dodávat jejich vysoce kvalitní kávu.
Káva v Agua Sarca je placena na základě kvality, což znamená, že čím vyšší je kvalita zrn, tím více farmář vydělá. To je motivuje k tomu, aby se neustále zlepšovali a soustředili se na produkci co nejlepší kávy.
V Agua Sarca se nepěstují žádné jiné plodiny. Je to čistá oddanost kávě, která činí Agua Sarca výjimečnou, dědictví předávané z generace na generaci a pečlivě připravené v každém šálku.
Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Káva |
---|---|
Druh: | 100% arabica |
Země původu: | Nikaragua |
? Pražení: | Střední (espresso), Světlé (filtr) |
Zpracování: | Promyté |
Chuťový profil: | Černý čaj, Citrusy, Odpalované těsto |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.