RWANDA Nyakizu

Kód: 65/250 65/500 65/100 Zvolte variantu
275 Kč 519 Kč 1 008 Kč od 275 Kč 246 Kč bez DPH 463 Kč bez DPH 900 Kč bez DPH od 246 Kč bez DPH
Vyprodáno (1 ks) Vyprodáno Vyprodáno Zvolte variantu
Váha
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Mletí
Pražení

Africké kávy jsou vždy něčím speciální. Tato promytá Rwanda vyniká plným ovocným tělem po rybízu, ostružinách či malinách. Velice komplexní v chuti i vůni.

Detailní informace

4 roky na trhu
Pražíme pro vás
už čtyři roky skvělou kávu
Dodání
Doprava zdarma
při objednávce nad 1000 Kč/43 euro
Dárek zdarma
Dárek zdarma
při objednávce víc jak 2 kg kávy
Odesílání do 48 hodin
Odesíláme do 48 hodin
od objednání kamkoliv

Detailní popis produktu

 

O kávě

Mycí stanice Fugi je pojmenována podle kopce, na kterém stojí. Stanice se nachází v nadmořské výšce 1 550 metrů. Partner Sucafiny, společnost Baho Coffee, zakoupila stanici v roce 2016. Od té doby tým agronomů společnosti Baho, kteří stanici spravují, spolupracuje s farmáři, aby se naučili nejlepší zemědělské postupy, zlepšili přístup farmářů ke vstupní surovině a produkovali tak nejlepší možnou kvalitu kávových třešní. U některých šarží z Fugi lze dohledat od kterého konkrétního farmáře pochází a ze kterého konkrétního kopce. Mezi tyto kopce patří Nyakizu a Kiyonza.

Pěstování

Farmáři ve Rwandě mají malé kávové pozemky, mající obvykle kolem 250 stromů. Většina kávovníků se pěstuje společně s potravinářskými plodinami, jako je kukuřice a brambory. Navzdory jejich malé rozloze zůstává káva pro mnohé z nich hlavní tržní plodinou a největším zdrojem příjmů po celý rok. Mycí stanice po celé zemi, včetně těch, které vlastní společnost Baho Coffee, se snaží motivovat k produkci kvalitní kávy lepšími cenami a podporou farmářů, kteří se snaží zlepšit kvalitu své sklizně. Na počátku roku 2000 rwandská vláda za přispění mezinárodních partnerů identifikovala kávu jako potenciální klíčový generátor tolik potřebných příjmů z vývozu. Za účelem zlepšení kvality kávy vláda motivovala k vytváření nových mycích stanic v oblastech produkce kávy a spolupracovala s místními zúčastněnými stranami, aby zajistila, že hlavní prospěch z toho budou mít farmáři. Jako jedno z opatření za tímto účelem vláda podporuje mycí stanice poskytováním vstupních surovin. Stanice na oplátku dopravují suroviny z vládních skladů do oblasti, aby k nim měli farmáři snadnější přístup. Stanice se také podílí na školení zemědělců, jak správně používat veškeré vstupní suroviny. Stanice Fugi podporuje farmáři i řadou dalších způsobů. Stanice poskytuje farmářům ochranné vybavení, jako jsou masky a rukavice, které mohou používat při aplikaci některých chemických látek. Dalé je také podporuje malými celoročními půjčkami, které pomáhají pokrýt náklady na produkci a další výdaje, jako jsou účty za lékařskou péči nebo školné. Stanice pěstuje sazenice a rozdává je farmářům, aby jim pomohla obnovit stárnoucí podnože. Poskytuje školení o hygieně a sanitaci a pomáhá farmářům získat přístup k čisté vodě. Fugi také organizuje farmářské polní školy (FFS). FFS jsou skupiny 20-30 farmářů, kteří žijí a hospodaří blízko sebe. Farmáři si pak zvolí vedoucího farmáře, který se účastní školení na stanici. Vedoucí farmář se vrací do své oblasti a učí skupinu, kterou vede, pomocí centrálně umístěného ukázkového pozemku. Prostřednictvím FFS se farmářI učí o ochraně půdy, ochraně vody, nakládání s odpady a dalších věcech.

Sklizeň a posklizňová činnost

Během sezóny sklizně třešní je selektivně sbírají farmáři a jejich rodiny. Farmáři dodávají třešně do stanice nebo na centrálně umístěné sběrné místo pěšky nebo na kole. Společnost Fugi vyzývá farmáře, aby před prodejem třešní na stanici třešně roztřídili a odstranili všechny nezralé, poškozené nebo přezrálé třešně. Pracovníci společnosti Fugi třídí třešně ručně a poté se nechávají plout, aby zkontrolovali jejich hustotu. Stanice přijímá třešně, které projdou jak vizuálním ručním tříděním, tak i plavením. Společnost Fugi zaměstnává v průměru 120 sezónních pracovníků, kteří dohlížejí a kontrolují třešně od příjmu přes odslupkování až po sušení. Třídění zabere více než 70 % celkové sezónní práce, ale Rusatira ví, že to stojí za to. Přijaté třešně se pak odslupkovávají na stroji Mackinon a poté se 12 hodin suší. Před promytím třídicími kanály se káva v pergamenu namáčí 8 hodin v čisté vodě, aby se zajistilo úplné odstranění dužiny. Všechny stanice Baho používají vlastní rozšířený systém třídění, který umožňuje rozdělit zrna na různé kvality a velikosti. Většina stanic udává tři velikosti zrn: A, B a C, přičemž A je největší a nejkvalitnější. Na stanicích Baho Coffee se třída A dále dělí na tři třídy a třída B na dvě samostatné třídy, přičemž třída C zůstává jedinou třídou. Rusatira říká, že i když je tato metoda pracnější než standardní postup, je to podle něj dobrá časová investice, protože dává kávě šanci vyniknout. Rusatira věří, že "káva mluví", a rád jí naslouchá. Stanovení dalších stupňů mu umožňuje interpretovat ideální seskupení jednotlivých zrn a vytvářet jednotnější a chutnější jednotlivé šarže. Po třídění se káva v pergamenu přenese do jednoho ze dvou přístřešků na sušení ve stanici Fugi. Kryté přístřešky poskytují stín a dávají kávě možnost odpočinku, zatímco zaměstnanci stanice třídí mokrou kávu v pergamenu a odstraňují vadná zrna. Brzy poté se káva v pergamenu přesune na sušící lůžka, kde se suší na přímém slunci. Když je teplota příliš vysoká, zrna se přikryjí plachtami, které umožňují, aby se k zrnům dostalo pouze trochu tepla. Celkově trvá sušení plně vyprané kávy v pergamenu ve společnosti Fugi přibližně 33 až 40 dní. Rusatira říká, že inspiraci pro dlouhou a pomalou dobu sušení čerpal z metod vaření jídla. Vysvětlil, že maso připravené na dřevěném uhlí bude rychle hotové, ale bude mít jinou chuť než maso připravované delší dobu v troubě nebo na žhavém popelu. Předpokládá, že rozdíly v chuti, kterých si všiml u stejného kusu masa připraveného různými způsoby, budou patrné i mezi jinými kávami a těmi jeho, které se suší pomaleji. Věří, že jeho kávy budou mít více chuti a zůstanou déle čerstvé než při jiných způsobech zpracování.

Něco o Baho Coffee

Rusatira Emmanuel je zakladatelem a majitelem společnosti Baho Coffee. Rusatira založil společnost Baho Coffee v roce 2013 po dlouhé kariéře v oblasti kávy, kterou zahájil jako vedoucí mycí stanice a završil na pozici vedoucího oddělení, kde řídil řadu stanic. Dnes společnost Baho Coffee dohlíží na čtyři mycí stanice po celé Rwandě. Díky jedné stanici v každé z provincií produkujících kávu má společnost Baho Coffee přístup k široké škále profilů a metod zpracování. Kromě poskytování řady vzdělávacích, finančních a zemědělských služeb zemědělcům má společnost Baho Coffee také několik sociálních programů, které jsou zaměřeny na pomoc zemědělcům, zejména marginalizovaným skupinám, jako jsou ženy, starší zemědělci a mládež. Rusatira, který byl osobně zasažen genocidou ve Rwandě, jež se odehrála v roce 1994, se zaměřuje na pomoc ženám, protože z vlastní zkušenosti chápe, že mnoho rodin přišlo během genocidy o mnoho mužských členů. Rusatira vysvětluje, že v důsledku toho stojí v čele mnoha rwandských rodin ženy. Osamělé matky - ať už v důsledku genocidy, nedostatečného přístupu k plánování rodičovství nebo jiných okolností - jsou často osamělé a izolované. Rusatirovým záměrem je spojit obvykle izolované svobodné matky a zmírnit tuto izolaci a zároveň jim poskytnout podporu a trénink a školení, které jim pomohou zlepšit jejich situaci. Rusatira plánuje samostatně zpracovávat a prodávat kávu z rodin vedených ženami. Klíčovou součástí tohoto záměru je zahrnout nejen širokou škálu informací o životě a podmínkách žen ve skupině, ale také dopis napsaný ženami ve skupině, který podrobně popisuje, jak jim jejich stanice a jejich zákazníci mohou pomoci překonat konkrétní životní problémy. Kromě svého programu na pomoc matkám samoživitelkám se Rusatira zaměřuje také na pomoc starším zemědělcům, aby se i nadále cítili důležití, a na podporu mladých zemědělců při zakládání a zlepšování jejich farem. Je přesvědčen, že dopad programu Baho Coffee bude rok od roku narůstat. "Jako malá společnost se pohybujeme v malém měřítku," řekl. "Ale stále se rozšiřuji."

Káva ve Rwandě

Navzdory své pohnuté historii je dnes Rwanda jedním z miláčků světa výběrové kávy - a to z dobrého důvodu! Sesterská společnost Sucafiny odvádí ve Rwandě skvělou práci a pražírnám po celém světě přináší to nejlepší, co Rwanda nabízí. Kávu do Rwandy přivezli na počátku 20. století němečtí misionáři a osadníci. Velkoplošnou produkci kávy zavedla ve 30. a 40. letech minulého století belgická koloniální vláda. Produkce kávy pokračovala i po odchodu belgických kolonistů. Do roku 1970 se káva stala největším vývozním artiklem Rwandy a tvořila 70 % celkových příjmů z vývozu. Káva byla považována za tak cennou, že od roku 1973 bylo zakázáno vytrhávat kávovníky ze země. V letech 1989 až 1993 došlo v důsledku rozpadu Mezinárodní dohody o kávě (ICA) k prudkému poklesu její ceny na světových trzích. Nízké světové ceny kávy těžce zasáhly rwandskou vládu a hospodářství. Genocida v roce 1994 a její následky vedly k úplnému zhroucení vývozu kávy a životně důležitých dolarových příjmů, ale neuvěřitelná odolnost rwandského lidu je patrná z toho, jak se od té doby ekonomika a stabilita zotavily. Současná Rwanda je považována za jednu z nejstabilnějších zemí v regionu. Od roku 2003 rostla její ekonomika o 7-8 % ročně a produkce kávy hrála v tomto hospodářském růstu klíčovou roli. Káva se rovněž podílela na významném pokroku Rwandy v oblasti rovnosti žen a mužů. Nové iniciativy, které se věnují ženám a zaměřují se na to, aby jim pomohly vybavit se nástroji a znalostmi pro zemědělství, mění způsob, jakým ženy vnímají samy sebe a jak komunikují s okolním světem. Dnes jsou drobní zemědělci hnací silou odvětví ve Rwandě. V zemi nejsou žádné velké statky. Většinu kávy pěstuje více než 400 000 drobných pěstitelů, kteří vlastní méně než čtvrtinu hektaru. Většinu rwandské produkce kávy tvoří arabica. Rostliny odrůdy Bourbon tvoří 95 % všech kávovníků pěstovaných ve Rwandě.

Pražíme kávu 3x týdně, takže se k vám dostane vždy čerstvě upražená. Pražíme vlastní kávu už od roku 2019 v Silůvkách na Moravě.

Doplňkové parametry

Kategorie: Káva
Druh: 100% arabica
Země původu: Rwanda
? Pražení: Střední (espresso), Světlé (filtr)
Zpracování: Promyté
Chuťový profil: Hořká čokoláda, Červený rybíz, Maliny
Farma: Desítky různých farmářů okolo mycí stanice Fugi
Oblast: Nyaruguru v jižní provincii
Odrůda: Červený bourbon
Nadm. výška: 1550 – 1850 m n. m.
Importér: Sucafina
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
J Avatar autora | 9.12.2023
Super ovocná káva, výborná do aeropressu.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: